20 juni 2013

REKO midsommar

hade tänkt skriva om fantastiska projekt REKO redan häromveckan, men nu är det dags.

vi har alltså tecknat REKO-avtal med en rad lokala matproducenter. för en period om åtta sommarveckor har vi förhandsbeställt varor (bl.a. grönsaker, nötkött, bröd, jordgubbar och bondost) och betalt in överenskommen summa. varje torsdag klockan 18 hämtar vi veckans leverans på Optimas parkering. för en timme uppstår där ett slags Bondens Marknad i miniatyr. vi träffar dem som fixar vår mat på bordet, vi träffar andra likasinnade kunder, våra barn ser "varifrån maten kommer" och vi utbyter idéer om nya produkter som kunde tas med i sortimentet. häromveckan kom vi oförhappandes hem med ett paket nymalet ekologiskt fullkornsvetemjöl på handeln. bara för att en eldsjäl bara hade fått lust att provmala lite. det är som ni förstår helt oslagbart!

förutom att maten är prisvärd (inga mellanhänder) och färsk, så har den rest möjligast korta väg. grönsakerna behöver inte ta en runda via centrallager i södra delarna av landet och transporterna belastar därför miljön minimalt. nötköttet kommer från gräsbetande djur vars foder produceras på gården. den sammanlagda resan mellan gård, slakteri och vår frys är kort, jag tippar på 15 km. bara en sån sak...

ytterligare en vägande faktor för vår familj är att maten får ett ansikte. jag gillar känslan av att veta vem som odlat tomaterna, skött om korna och knådat surdegsbrödet. och producenterna får direkt respons på det de producerat. jag hoppas att de känner att vi uppskattar det arbete de gör, att vi röstar med våra plånböcker och vill försöka hålla pengarna i regionen. dessutom bidrar REKO-projektet till att vi äter ännu renare mat: mer grönsaker, bra mat lagad från enkla råvaror i säsong.

årets midsommarmeny blir alltså extremt REKO. basen är lax (fångad igår morse av vår lokala fiskare), nypotatis med dill, färska grönsaker av alla de slag och ett surdegsbröd (som hämtas ikväll). på det en efterrättskompott på dagsfärska jordgubbar och egen rabarber, visserligen toppad med köpt vispgrädde och mandelhack. men ändå. så mycket bättre kan det inte bli. vi njuter och vi gillar och vi rekommenderar varmt REKO till alla andra som längtar efter Det Goda Livet!


19 juni 2013

Vilda Växter

Som jag tidigare berättat här på bloggen var det kurs om Vilda Växter som gällde i helgen.

I halvmulet väder åkte vi ut mot Svedjehamn, kloka gubben och jag. Inledde med att ta oss upp i Saltkaret - utkikstornet varifrån man får en fascinerande utsikt över Kvarken. Och De Geer-moränerna, dessa strimmor av sten som löper i vatten och på land och ser ut som om en urtida jätte krattat sin grusgång. Förunderliga äro verkligen spåren av inlandsisen! Efter en fin (men myggig) tur längs vandringsleden runt Bodvattnet fick vi haka på slutklämmen av en örtvandring längs strandängarna. Redan då kom de första användbara insikterna om tekurer på enris och björklöv och om älggräs som krydda i småbröd. Och det var bara början...

Själva kursen som hölls på ett gårdsmuseum inne i byn var sedan otroligt inspirerande och lärorik! Med en imponerande kombination av sakkunskap och humor förmedlade Alexandra kunskaper om allt från "aktiva ämnen" till "plocka, torka och förvara" och "beredningsmetoder". Dessutom fick vi kursdeltagare själva prova på att göra både örtolja och tinktur (spritutdrag). Mina kalla fötter och händer ska jag i höst smörja med tallbarsolja och om/när stressen gör sig påmind kan jag ta fram min tinktur på vänderot.

En örtkunskap jag kommer att tillämpa direkt är att brygga te på groblad, som ska ha en slemlösande effekt. Kanske får jag äntligen bukt med min återkommande hosta som jag dragits med av och till under våren och försommaren. Grundreceptet på en kopp örtte är:

2 tsk torkad mortlad ört (dubbel mängd färsk ört)
2,5 dl kokande vatten

Blanda örten i kokande vatten. Låt dra i 10 minuter. Sila av och drick!

Största behållningen av Vilda Växter är nog kunskapen om vilka aktiva ämnen i växterna som har vilka effekter. Samtidigt gav kursen mej också en större respekt för hur verkningsfulla örter faktiskt kan vara. De ska hanteras med både kunskap och klokskap och doseras i rätt mängder, precis som vilka medicinska preparat som helst. Jag förundras verkligen över naturens rikedom - än en gång. Nu har jag en liten lista över växter jag vill lära mej använda i sommar, vissa som hälsobefrämjare i vardagen, andra som husapotek för diverse småkrämpor. Mer holistisk hälsa kan det ju knappast bli: plockandet i naturen, pysslandet under beredningen och sen vetskapen om att det är hållbart och kemikaliefritt hela vägen.

Ni lär alltså få läsa mera om mina örtäventyr framöver, var så säkra...

14 juni 2013

Våga Välja Vilda Växter

inkommande söndag, på vilda blommornas dag, ordnas på Björkö både örtvandringar och kurs i hur man använder vilda växter. kunskapen förmedlas av västerbottniska örtterapeuten Alexandra de Paoli (se länken till hennes blogg Isdimma nere till höger). och Björkö ligger dessutom mitt i världsnaturarvet, mitt i Kvarken, mitt i allt och ingenting - den är en del av den kustregion jag föddes och växte upp i och älskar. gissa om jag är exalterad!

nu ser jag fram emot att få lära mej mera om vilka vilda växter jag kan använda till vad, när jag ska skörda, hur jag bäst tar dem tillvara, hur jag gör egna tinkturer, dekokter och pulver som kan användas både i vardagsmat och i husapotek.

en bättre inledning på semestern kunde jag knappast ha önskat mej. jag återkommer med intryck och lärdomar nästa vecka!

Kryddgården är här!

så kom jag äntligen till skott. mycket tack vare en driftig far och en barnpassande sambo. häromdagen tog vi tag i grepen och spaden: grävde kvickroten ur örtrabatten, stensatte kanten med gammal sprängsten och tegelstenar vi haft liggande, bytte gammal jord mot ny.

efter en tur till plantskolan och diverse omorganiseringar i den egna trädgården kan jag nu stoltsera med följande örtskatter: salvia, citronverbena, mejram, timjan och citrontimjan, citronmeliss, pepparmynta och grönmynta, samt fransk dragon och gräslök. basilikan är på gång i sin kruka. pepparroten och libbstickan ska avhämtas hos bekanta i dagarna. och oreganon växer över all bräddar på sin gamla plats. (igår hörde jag dessutom att förvildad oregano är en av de nyttigaste växter man kan hitta, så jag gläder mej åt både växtkraften utomhus och mitt nyskördade knippe som hänger på tork i köksfönstret.)

färdigställandet av kryddgården får ännu vänta. fänkål och kummin har jag inte lyckats hitta i affärerna än, koriandern och ruccolan verkar ha försvunnit under vintern och ska nu dras upp från frö. vackra stenar ska placeras på strategiska ställen och lämpliga vattentunnor ska införskaffas. men allt det får bli semesterprojekt. grovjobbet är gjort och örterna får börja växa. vackert så!

den regniga morgonen till ära brygger jag mej en kopp te på oregano, slår mej ner och bara njuter en stund. växterna får sitt och jag får mitt. "rik den som nöjd är" - så sant som det är sagt.

5 juni 2013

Äkta vara

medan försommaren drar fram ägnar jag mej åt allehanda trevligheter. bland annat förkovrar jag mej i örtkunskap. jag plockar nässlor och gör omelett. läser på i örtaboken och lär mej mer om nässlans fina egenskaper: den är rik på mineraler och klorofyll, bra för immunförsvar, motar trötthet i grind, stöder njurarnas arbete. en riktig dunderört, alltså. och därmed en favorit bland alla de lättillgängliga vilda växter som kan användas för att skapa hälsa (snarare än bota sjukdom).

kloka gumman får tidvis sällskap av kloka gubben (dvs han jag bor med). en eftermiddag på stugan plockas det granskott, som sätts på burk och blandas med ekologiskt socker. med spänning följer vi nu granskottssirapens tillkomst: vänder och skakar burken, ser till att den står soligt, förundras över processen. kanske kan vi nästa vinter ha vår egen lilla burk med hemgjord hostmedicin?

och jag känner mej förunderligt rik, så som mommo på sin tid, när jag gläntar på dörren till naturens eget skafferi. tänker att allt är så vist ordnat ändå. det gäller bara att söka kunskapen och odla klokskapen. naturen bjuder på äkta vara.